Eén eigenaar, twee teams
Het fenomeen is niet nieuw, maar levert steeds meer wrevel op in de paddock: één eigenaar, twee teams. In dit geval Red Bull, dat naast het hoofdteam ook Racing Bulls (voorheen AlphaTauri) onder zijn vleugels heeft. Hoewel beide renstallen formeel onafhankelijk opereren, bestaat er een innige technische en personele verwevenheid.
McLaren-baas Brown kaartte dat vorig jaar al scherp aan. Niet omdat Red Bull iets illegaals zou doen, maar omdat het volgens hem niet past binnen een sport met budgetplafonds en toenemende druk op gelijkheid. “Geen enkele andere sport staat toe dat twee ploegen met dezelfde eigenaar elkaar beconcurreren,” zei hij.
Strikte scheiding
De FIA lijkt nu gehoor te geven aan die bezwaren. Nikolas Tombazis, verantwoordelijk voor de eenzitters binnen de federatie, bevestigt dat er nieuwe richtlijnen op komst zijn. Informatie-uitwisseling tussen verbonden teams wordt verder beperkt, IT-systemen moeten volledig gescheiden worden en ook fysiek zullen er barrières komen.
“Het is niet zo dat er geen regels zijn,” aldus Tombazis, “maar het is een complexe materie. We willen formaliseren wat al langer schemergebied was. Geen spelletjes meer tussen teams met dezelfde eigenaar.”
Eerlijke competitie
De maatregel moet vooral de teams zónder zusterconstructie geruststellen. Zij stellen zich kwetsbaarder op in de strijd om millimeters en milliseconden, terwijl teams met een ‘B-bondgenoot’ profiteren van indirecte kennisdeling.
Tombazis benadrukt dat het niet gaat om het bestraffen van bestaande praktijken, maar om het aanbrengen van duidelijkheid en transparantie. “We willen dat ieder team – groot of klein – weet dat het speelveld zo gelijk mogelijk is.”
Voor Red Bull betekent het dat de rol van Racing Bulls als schaduwpartner vermoedelijk flink wordt ingeperkt. Wat dat betekent voor de ontwikkeling van toekomstige bolides, zal pas over een paar jaar blijken.