Volgens Pirelli zorgt de traditionele opbouw vaak voor voorspelbaarheid. Teams kiezen dan simpelweg voor een eenstopstrategie, vaak met een combinatie van hard en medium. Dat is niet per se fout, zegt motorsportmanager Mario Isola, “maar het leidt zelden tot spektakel.”
Sprongetje met geschiedenis
Het is voor het eerst sinds Oostenrijk 2022 dat Pirelli zo’n sprong maakt in de bandenkeuze. Het idee: met compounds die verder uit elkaar liggen, worden tweestoppers aantrekkelijker. “We proberen teams niet te dwingen, maar willen wel de mogelijkheid geven voor meer variatie,” aldus Isola. En met een race op Spa, waar inhalen lastig blijft door vuile lucht en hoge snelheden, kan die variatie cruciaal zijn.
Sprintweekend, weinig data, kans op regen
De timing van de wijziging maakt het des te interessanter. Spa is dit jaar het decor van een sprintweekend, wat betekent dat teams slechts één uur krijgen om hun set-up te bepalen. Dat beperkt de hoeveelheid data over bandenslijtage, zeker met volle tanks. Voeg daar de beruchte regenbuien in de Ardennen aan toe, en het strategische plaatje wordt nog complexer.
Vorig jaar ging George Russell all-in met een eenstopper, maar zijn winst ging uiteindelijk naar teamgenoot Lewis Hamilton na een diskwalificatie. Dit keer lijken de kaarten anders te worden geschud.
Spa blijft Spa – onvoorspelbaar en genadeloos
Met de nieuwe bandenmix kan één verkeerde gok grote gevolgen hebben. Spa is een circuit waar een fout genadeloos wordt afgestraft, maar waar slim bandenmanagement het verschil kan maken. Door de C2 te schrappen, hoopt Pirelli een race te creëren waarin strategie opnieuw bepalend wordt.
Of dat uitpakt zoals gehoopt, weten we pas zondag.