Op foto’s is te zien dat McLaren de illegale achtervleugels wéér gaan gebruiken in Japan
Het lijkt wel of de Formule 1 altijd wel ergens druk in de weer is met kleine aanpassingen, en dit weekend in Japan is dat niet anders. Terwijl de teams zich voorbereiden op de Japanse Grand Prix, mogen ze in de vroege ochtend (ja, 04:30 uur!) al aan de bak voor de eerste vrije training. Maar naast het gebruikelijke gevecht om de snelste tijd, is er dit keer ook extra aandacht voor een bepaald ‘mini-DRS-systeem’. En nee, dit gaat niet om een geheime snelheidsboost, maar om een aanpassing van de regels voor de achtervleugels die de teams kunnen helpen om nóg sneller te gaan.
De vleugels van Suzuka: Strengere regels voor een striktere controle
In een recente verklaring waarschuwde Nikolas Tombazis, directeur van de eenzitters bij de FIA, dat het nu echt gedaan is met de kleine trucjes rondom de achtervleugels. In China was er nog ruimte voor een gleuf tussen de vleugelelementen van maximaal 0,75 mm, maar vanaf Suzuka geldt de limiet van 0,5 mm. Ja, dat klinkt misschien als een klein verschil, maar voor de teams kan dit veel invloed hebben op hun prestaties. Tombazis gaf toe dat het allemaal nog een tikkeltje complex is, en voegde eraan toe dat de camera’s alles nauwlettend in de gaten zullen houden. Geen ruimte dus voor creatieve oplossingen – zelfs al is het een millimeter minder.
Als er één circuit is waar de rijders het echt kunnen laten zien, dan is het Suzuka wel. Dit technische circuit zit vol verrassingen, met zijn scherpe bochten en hoogteverschillen. Het vraagt veel van de coureurs, maar ook van de teams die hun auto’s optimaal moeten afstellen. McLaren en Ferrari komen dit weekend met een lepelvormige achtervleugel die speciaal is ontworpen om meer downforce te genereren, vooral voor de langzame en bochtige secties van het circuit, zoals de beroemde bocht Spoon. Aan de andere kant kiezen Red Bull en Mercedes voor een plattere achtervleugel om de luchtweerstand te minimaliseren en meer snelheid op de rechte stukken te halen. Het is een beetje de oude ‘kracht versus controle’-strijd, maar dan in de wereld van aerodynamica en snelheid.
Waarom dit weekend alles te maken heeft met precisie
We weten allemaal dat de Formule 1 draait om millimeters, maar dit weekend wordt dat idee wel erg letterlijk genomen. Elke kleine aanpassing aan de vleugels en afstellingen kan wel eens het verschil maken tussen winnen en verliezen. Met de FIA die scherp toeziet op de nieuwe vleugelregels en teams die strijden om het snelste afgestelde voertuig, belooft de Japanse Grand Prix een spannend en technisch gevecht te worden. Dus, trek je raceoutfit aan (of het nu een broek of een pyjama is, we oordelen niet) en zet je schrap voor een weekend vol actie en precisie.