FIA-directeur nog steeds wantrouwig over de wagen van McLaren
In de Formule 1 draait het om details, en soms is een millimeter verschil genoeg om een team de overwinning te bezorgen—of juist in de problemen te brengen. De FIA heeft daar in China extra scherp op gelet door strengere vleugeltests in te voeren. Waar in Australië nog 2 mm speling werd toegestaan tussen het hoofdvlak van de achtervleugel en de DRS-flap, werd dat in Shanghai verlaagd naar 0,75 mm. En alsof dat nog niet precies genoeg was, gaat de grens dit weekend in Japan nóg verder omlaag: slechts 0,5 mm marge is nu toegestaan.
De reden? De FIA wil koste wat kost voorkomen dat teams gebruik maken van de zogeheten ‘mini-DRS’, een slimme (maar nu illegale) manier om extra snelheid te genereren op rechte stukken. McLaren was in 2024 de eerste die dit technologische achterdeurtje wist te vinden tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Door hun DRS-vleugel gecontroleerd te laten doorbuigen, konden ze profiteren van meer downforce in de bochten zonder snelheid te verliezen op de rechte stukken. De FIA was daar, zoals verwacht, niet van gediend.
Strengere controles na testresultaten
Na het seizoen van 2024 kondigde de FIA aan dat deze praktijken in 2025 niet langer legaal zouden zijn. Er werden nieuwe tests bedacht om de flexibiliteit van achtervleugels beter te controleren. Maar zoals dat gaat in de Formule 1, vonden teams toch weer creatieve manieren om binnen de grijze zones van de regels te opereren. Tijdens de wintertests in Bahrein bleek namelijk dat sommige renstallen nog steeds niet volledig aan de nieuwe richtlijnen voldeden.
Alpine en Haas gaven al toe dat ze aanpassingen moesten doen aan hun achtervleugels om door de FIA-controles te komen. De aandacht bleef echter vooral gericht op McLaren, dat vanaf het begin ontkende gebruik te maken van een mini-DRS. Nikolas Tombazis, hoofd van de Single Seater Commissie van de FIA, vertelde aan Motorsport.com waarom er extra maatregelen nodig waren:
“We dachten dat we genoeg hadden gedaan om het mini-DRS-probleem aan te pakken, maar we waren er nog niet helemaal van overtuigd. Daarom vroegen we teams om camera’s op hun auto’s te plaatsen. Tijdens de wintertests in Bahrein werd duidelijk dat onze eerste ingreep nog niet voldoende was. In plaats van een lang spel vol opmerkingen in de media, foto’s en klachten, leek het ons beter om daadkrachtig op te treden.”
FIA blijft wantrouwend: teams onder scherp toezicht
Hoewel de FIA gelooft dat de nieuwste testmethoden de loophole hebben gesloten, is het vertrouwen in de teams nog steeds niet volledig hersteld. Daarom blijven de camera’s voorlopig in gebruik om nauwkeurig in de gaten te houden of er geen creatieve interpretaties van de regels worden toegepast.
“Ik hoop dat we nu genoeg hebben gedaan, maar ik zou het woord vertrouwen niet willen gebruiken,” aldus Tombazis. “Het is een complex proces en daarom blijven we de camera’s gebruiken. Wel zagen we een duidelijke correlatie tussen onze testresultaten en wat de camera’s registreerden.”
Heeft McLaren de regels aangepast?
Officieel heeft McLaren altijd ontkend dat ze gebruik maakten van een mini-DRS en beweerden ze dat hun auto vanaf het begin van het seizoen volledig legaal was. Maar Tombazis liet doorschemeren dat het team mogelijk niet door de nieuwe tests zou zijn gekomen als ze geen aanpassingen hadden gedaan.
“Ik kan me het exacte getal van McLaren niet herinneren en ik wil ook niet over specifieke teams praten, maar ik weet niet zeker of het 0,75 was…” zei hij cryptisch.
Met de strengere controles en nog minder speling in de vleugeltests lijkt de FIA vastberaden om de mini-DRS definitief uit de sport te bannen. Maar de vraag blijft: hebben de teams echt hun lesje geleerd, of wordt er achter de schermen alweer gezocht naar het volgende technologische achterdeurtje? In de Formule 1 is de strijd op de baan vaak net zo intens als die in de windtunnel.