Dat is balen: “Hamilton verliest historisch F1-record door diskwalificatie”
Als er één ding is dat je niet wilt horen als Formule 1-coureur, is het dat je vloerplank te dun is. Maar precies dat overkwam Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van China. Wat begon als een weekend vol potentie eindigde in een regelrechte nachtmerrie. De zevenvoudig wereldkampioen dacht even een historisch record te hebben verbroken, maar het geluk duurde precies zo lang als het duurde om de auto te inspecteren. Nog voor de champagne was uitgewerkt, was Hamilton zijn gloednieuwe mijlpaal alweer kwijt. Het lijkt erop dat de Formule 1 deze keer niet alleen om snelheid draaide, maar ook om de dikte van wat er onder je auto hangt.
Hamilton had tijdens de sprintrace nog de wind in de zeilen. Het weekend leek veelbelovend, maar op zondag liep het anders. Hij kwam in de hoofdrace als zesde over de streep en wist zo de schade nog enigszins te beperken. Althans, dat dacht hij. Slechts enkele uren later werd de Brit gediskwalificeerd omdat zijn vloerplank te veel was afgesleten en daarmee niet meer aan de minimale dikte van negen millimeter voldeed. De FIA neemt de regels serieus, en een paar millimeter minder betekende direct exit.
Een record dat niet mocht blijven
Alsof de diskwalificatie nog niet zuur genoeg was, verloor Hamilton ook een gloednieuw record. Tijdens de race zette hij met een tijd van 1:35.069 de snelste ronde neer, ruim drie tienden sneller dan Lando Norris. Hiermee verbrak hij het gedeelde record met Michael Schumacher door voor het zestiende seizoen op rij minimaal één snelste ronde te rijden. Maar records tellen alleen als je resultaat blijft staan, en dat was hier niet het geval. Met de diskwalificatie ging ook het record in rook op — waarschijnlijk net zo snel als de slijtage aan zijn vloerplank.
Hamilton was niet de enige die het weekend snel wilde vergeten. Ook bij Ferrari was het drama compleet. Charles Leclerc werd om precies dezelfde reden als Hamilton gediskwalificeerd. De Italiaanse renstal bleef hierdoor met lege handen achter. Geen punten, geen podium, alleen een hoop frustratie. Voor Ferrari, dat dit seizoen al worstelt met de consistentie, was dit een nieuwe klap. Het lijkt erop dat het team niet alleen moet werken aan snelheid, maar ook aan de dikte van hun vloerplanken.
Hoe dun is te dun?
Voor wie zich afvraagt hoe serieus de FIA dit soort technische regels neemt: heel serieus. De vloerplank onder een Formule 1-auto mag tijdens en na de race niet meer dan een bepaalde hoeveelheid slijten. Dit om ervoor te zorgen dat de auto’s niet te laag rijden en zo extra downforce genereren. Hamilton en Leclerc kwamen na inspectie niet door de test, wat leidde tot de pijnlijke diskwalificaties. Het lijkt misschien een klein detail, maar in de Formule 1 kan een paar millimeter het verschil betekenen tussen glorie en complete deceptie.