McLaren baas Andrea Stella geeft eerlijke mening over Max Verstappen
Wie dacht dat je zonder raketmotor geen deuk in een pakje boter kunt rijden, heeft Max Verstappen duidelijk nooit zien racen. In een Formule 1-seizoen waar zijn Red Bull af en toe meer op een brommer dan op een racewagen lijkt, houdt de Nederlander de titelstrijd toch spannend. Na zijn klinkende overwinning in Japan hijgt hij Lando Norris letterlijk in de nek: één schamel puntje scheidt de twee in het klassement. Het is alsof Verstappen met één hand op zijn rug gebonden de dans blijft leiden — en daar genieten we stiekem allemaal van.
Na de race in Suzuka was McLaren-teambaas Andrea Stella verrassend mild voor de concurrentie. In een interview met Sky Sports liet hij zich ontvallen: “Max maakt op dit moment zelf het verschil, maar het is zeldzaam om dat vol te houden over 24 races zonder de beste auto te hebben.” Geen lichte woorden van iemand die normaal gesproken liever complimenten reserveert voor zijn eigen coureurs.
Stella’s bewondering kwam niet uit de lucht vallen. Hoewel McLaren over het algemeen sneller is, hebben interne foutjes — denk aan Piastri’s pirouette in Australië en Norris’ gevecht met zijn eigen zenuwen in China — de oranje bolides niet altijd geholpen. Hierdoor kan Verstappen, ondanks mindere materialen, steeds weer toeslaan.
Titelstrijd
In het kampioenschap gaat het nek-aan-nek. Verstappen’s zege in Japan brengt hem op slechts één punt achterstand van Norris, terwijl Oscar Piastri op twaalf punten afstand volgt. Een spelletje stoelendans dat nog vele rondjes zal doorgaan.
Toch waarschuwt Stella dat snelheid niet automatisch champagne oplevert: “Op dit moment beschouwen we Max en Red Bull als gelijk aan ons totdat het kampioenschap duidelijkere lijnen trekt.” Oftewel: juich niet te vroeg, zeker niet als Verstappen nog in je achteruitkijkspiegel hangt.
Een slim raceplan kan bovendien het verschil maken, benadrukt Stella: “Het is nog steeds gunstig om consistent tweede of derde te eindigen, zelfs als je niet op de hoogste trede eindigt.” In de Formule 1 is het soms belangrijker om elke week punten te sprokkelen dan af en toe vuurwerk af te steken.
Tijdens de Grote Prijs van Japan gaf Lando Norris alles wat hij had om Verstappen te volgen, 53 lange ronden lang. Maar inhalen? Vergeet het maar. Het Suzuka-circuit, beroemd om zijn snelle, slingerende secties, is vriendelijk voor de coureurs die al voorop liggen — en ronduit wreed voor wie een aanval wil plaatsen.
Norris liet na afloop doorschemeren dat McLaren’s strategie misschien iets te conservatief was. In Bahrein, waar de bochten wijder zijn en inhalen geen zeldzame kunst is, hoopt McLaren die fout recht te zetten.
Bahrein
Volgende halte: de Grand Prix van Bahrein. Op papier heeft McLaren daar de kaarten in handen. Zelfs zonder poleposition lijken hun racesnelheden indrukwekkend genoeg om terrein goed te maken. Maar als Verstappen iets bewezen heeft, dan is het wel dat papieren favorieten niet altijd winnen — soms is een portie doorzettingsvermogen en een snufje chaos meer dan genoeg.
Andrea Stella benadrukt dat de prestatie van Verstappen in Japan zijn team extra alert heeft gemaakt: “We zijn ons bewust dat we op het allerhoogste niveau moeten presteren.” McLaren kan zich simpelweg geen slordigheden veroorloven als ze Verstappen en Red Bull willen aftroeven.