Glimlach in plaats van een mening
Na zijn tijdstraf van vijf seconden – opgelegd wegens het behalen van een voordeel buiten de baan in zijn duel met Oscar Piastri – was Verstappen zichtbaar ontstemd. Toch koos hij voor kalmte voor de camera’s. Op de vraag van David Coulthard weigerde hij in te gaan, glimlachte vriendelijk en vertrok. Geen woede-uitbarsting, geen quote, geen brandstof voor de media. Slechts stilte.
Achter die stilte schuilt echter een duidelijke boodschap. Tijdens de persconferentie lichtte Verstappen toe waarom hij zijn mening inslikte: “Het probleem is dat ik niets mag zeggen. Als ik mijn mening geef, kan dat al een straf opleveren.” Vervolgens haalde hij een lijstje erbij met alle taalregels van de FIA. “Je mag niet vloeken, je mag niet kritisch zijn. Alles wat iemand ‘zou kunnen beschadigen’, kan je in de problemen brengen.”
De lange arm van Ben Sulayem
De strenge taalregels die Verstappen aanhaalt, zijn ingevoerd onder FIA-president Mohammed Ben Sulayem. Ze lijken gericht op het indammen van elke vorm van tegenspraak. Zelfs woorden als ‘fuck’ kunnen leiden tot geldboetes van tienduizenden euro’s of zelfs een tijdelijke schorsing.
Volgens Verstappen is het speelveld scheef: wat de FIA als ‘beschadigend’ beschouwt, ligt volledig in haar eigen handen. Het is een klem die de rijders steeds meer het gevoel geeft dat ze monddood worden gemaakt.
Verstappen herkent de valstrik
Het is niet de eerste keer dat Verstappen hiermee te maken krijgt. In Singapore kreeg hij vorig jaar een taakstraf voor het gebruik van ‘fuck’ tijdens een persconferentie — niet als belediging, maar simpelweg in de context van zijn ‘fucked’ auto.
Afgelopen weekend werd na afloop van de race duidelijk hoe diep de frustratie zit. Op camerabeelden is te zien hoe Ben Sulayem direct naar Verstappen toeloopt. De coureur reageert afstandelijk, bijna afwerend. Volgens insiders zou hij daar opnieuw zijn ‘gebriefd’ over zijn gedrag voor de camera.
Zelfs in gesprek met Viaplay, waar hij doorgaans meer loslaat, hield Verstappen de lippen stijf op elkaar. De boodschap is duidelijk: hij wil wél spreken, maar mag het niet.
Eén van de twee moet weg
De vraag die steeds luider klinkt in de paddock: hoe lang blijft dit nog goed gaan? Verstappen lijkt zijn frustratie over het politiek geladen klimaat in de Formule 1 nauwelijks nog te kunnen verbergen. Loopt hij op termijn weg van de sport, omdat het vuur eruit wordt gereguleerd? Of trekt de FIA zelf de stekker uit het presidentschap van Ben Sulayem, die al eerder in opspraak kwam wegens zijn autoritaire stijl?
Eén ding is zeker: als het aan Verstappen ligt, is hij niet degene die moet inbinden. En als de FIA echt de toekomst van de Formule 1 wil veiligstellen, is het misschien tijd dat iemand anders zijn biezen pakt.