Op sociale media barstte het los nadat de beelden van het doelpunt werden herhaald. Wat opviel: er werden géén buitenspellijnen getrokken. Geen duidelijke uitleg, geen VAR-interventie, slechts een snelle goedkeuring. En dat terwijl het er op het eerste oog op leek dat Luuk de Jong – betrokken in de situatie – met zijn schouder buitenspel stond.
VAR onder vuur: ‘In tien seconden beslist’
“Als Fortuna deze had gescoord, waren ze tien minuten bezig geweest met lijnen trekken,” klinkt het op X. En nog zo’n sneer: “Tegenwoordig tellen buitenspeldoelpunten ook in Eindhoven.” Veel fans betwijfelen of het doelpunt was goedgekeurd als de situatie zich aan de andere kant van het veld had afgespeeld.
Het incident wakkert opnieuw de discussie aan over vermeende VAR-voorkeuren. PSV zou volgens sommigen opvallend vaak de VAR mee hebben dit seizoen. “De titelstrijd moet spannend blijven,” klinkt het cynisch. Ook scheidsrechter Rob Dieperink ligt onder vuur. “Bij Heracles-Feyenoord ging alles fout met Lindhout, nu is het Dieperink die er niets van bakt.”
Arbitrage op de pijnbank
De roep om verbetering van het arbitrale niveau zwelt aan. Week in, week uit is er wel een rel rond VAR-beslissingen — of juist het uitblijven ervan. Fortuna Sittard stond dit keer aan de verkeerde kant van het oordeel en voelt zich zichtbaar gepasseerd. Wat de impact is op het verdere verloop van de wedstrijd, laat zich raden. Maar de onvrede bij het publiek is glashelder.
Of het doelpunt terecht was of niet: de roep om meer transparantie bij de VAR is opnieuw actueel. Want zolang er vragen blijven en lijnen achterwege blijven, blijft het gevoel van willekeur hangen — en daarmee het wantrouwen richting de arbitrage.