Blijf op de hoogte

Voetbal

Vitesse mogelijk alsnog gered! “Reddingspoging GelreDome-eigenaar”

De tijd tikt genadeloos door in Arnhem. Met het verlies van de proflicentie nadert Vitesse de rand van de afgrond, maar nu heeft Michael van de Kuit, eigenaar van stadion GelreDome, zich gemeld met een opmerkelijk reddingsvoorstel. De vastgoedondernemer ziet nog één uitweg voor de gevallen club — mits er razendsnel wordt gehandeld.

Weinig hoop op beroepszaak

Van de Kuit, die met zijn bedrijf Nedstede eigenaar is van het stadion, stuurde deze week een brief aan de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, Vitesse-directeur Timo Braasch en vertegenwoordigers van de zogeheten Sterkhouders. Zijn boodschap is helder: een beroepszaak tegen het besluit van de Licentiecommissie (LC) heeft weinig kans van slagen, tenzij er vóór die zitting iets ingrijpends verandert aan de interne machtsstructuur.

In de brief verwijst Van de Kuit naar het oordeel van de LC, dat volgens hem “grondig en uitgebreid” is gemotiveerd. De commissie oordeelde eerder dat Vitesse de banden met zijn Russische eigenaar onvoldoende had doorgesneden. De kans dat een beroep dit oordeel onderuit weet te halen, acht hij klein. Een ander pad moet dus worden bewandeld.

Terug naar vóór 24 januari

De oplossing die Van de Kuit aandraagt is opvallend maar niet nieuw: herstel van de aandeelhoudersstructuur zoals die vóór 24 januari 2025 bestond. Concreet betekent dat het oprichten van een onafhankelijke stichting die de aandelen van Vitesse in beheer neemt. Deze stichting moet vervolgens zorgen voor een transparante, geloofwaardige overdracht naar een nieuwe eigenaar — zónder Russische banden.

Dit scenario werd vorig jaar al door de Licentiecommissie zelf als mogelijk redmiddel genoemd, maar is nooit volledig doorgevoerd. Volgens Van de Kuit is het nog niet te laat, maar moet er nú gehandeld worden. “Voor de beroepszaak dient, moet dit geregeld zijn,” stelt hij. “Anders lijkt het doek definitief te vallen.”

Politiek en bestuur aan zet

De bal ligt nu bij de clubleiding van Vitesse, die de komende dagen onder immense druk staat om tot actie over te gaan. Als zij instemmen met het voorstel, moeten de huidige aandeelhouders bereid zijn hun macht uit handen te geven aan een stichting met een onafhankelijk bestuur. Een gevoelig maar wellicht noodzakelijk offer om de club te redden van het amateurvoetbal.

Het stadsbestuur en de betrokken stakeholders zijn inmiddels op de hoogte van het plan. Of zij zich scharen achter de visie van Van de Kuit is vooralsnog onduidelijk. Wat wél zeker is: zonder radicale ommezwaai is de beroepszaak slechts een formaliteit.

Donderdag is deadline

De deadline is keihard: komende donderdag moet Vitesse formeel beroep hebben aangetekend tegen het LC-besluit. Wil het voorstel van Van de Kuit effect sorteren, dan moet vóór die dag de oude aandeelhoudersstructuur zijn hersteld. Anders zal ook de beroepscommissie weinig reden zien om het besluit van de KNVB terug te draaien.

Van de Kuit spreekt van “een laatste kans” en hoopt dat alle betrokkenen de ernst van de situatie inzien. “De commissie kijkt naar de situatie op het moment van de zitting. Als er dan sprake is van een onafhankelijke structuur zonder schimmige banden, kán dat verschil maken,” schrijft hij.

De klok tikt, de hoop leeft

Vitesse verkeert al maanden in crisis. Wat begon als bestuurlijke onduidelijkheid, groeide uit tot een regelrechte existentiële dreiging. Nu komt hulp uit onverwachte hoek, en wel uit het stadion zelf. Het is een laatste strohalm, maar misschien ook de enige die nog rest.

Voor de achterban is het opnieuw nagelbijten. De club leeft, maar bungelt. De komende dagen zullen beslissend zijn. Eén ding is zeker: als Vitesse deze reddingsboei laat schieten, is er misschien écht geen weg meer terug.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Voetbal