Blijf op de hoogte

Voetbal

Pijnlijke cijfers: Ajax heeft het grootste financieel verlies in 125-jarig bestaan

Er was eens een club, beroemd om zijn sierlijke voetbal en minstens zo sierlijke bankrekening: Ajax. Maar zelfs sprookjesclubs blijken soms last te hebben van een slecht getimede financiële verdwijntruc. Terwijl de bal nog aardig rondgaat in de Johan Cruijff ArenA, lijkt het geld aan de achterkant iets minder soepel te rollen. Volgens een analyse van Voetbal International dreigt Ajax af te stevenen op het grootste financiële verlies in 125 jaar clubhistorie. Geen magische comeback, geen last-minute wonder; gewoon keiharde cijfers die roet in het feestje gooien.

© Proshots

Inkomsten omhoog, maar kosten vliegen voorbij

Wie dacht dat het extra geld uit de Europa League, de opleving van kaartverkoop en de gretige fans in de fanshops genoeg zouden zijn om het schip drijvende te houden, komt bedrogen uit. Ajax draaide in de eerste helft van het seizoen een omzet van ruim 97 miljoen euro — een keurige stijging van 15 miljoen ten opzichte van het vorige jaar. Hulde, zou je denken. Toch bleken de kosten een nóg snellere sprint te hebben ingezet.

Met een salarishausse van ongeveer tien procent en andere uitgaven die vrolijk de hoogte in schoten, tikte de club inmiddels de 100 miljoen euro aan de kostenkant aan. Het operationele resultaat? Min 3,8 miljoen euro.

Transferzomer moet reddingsboei worden

Wat heeft Ajax nodig om niet kopje-onder te gaan? Simpel gezegd: een verkoopfeestje waar menig makelaar jaloers op zou zijn. Om het seizoen financieel netjes af te ronden, moet de club tussen de 40 en 45 miljoen euro aan transferwinst binnenharken. Geen gemakkelijke opgave, zeker niet gezien het feit dat de teller nu pas op 5,6 miljoen euro staat. Een klein verschilletje.

© Proshots

“Of een club winst of verlies maakt, wordt bepaald door het transferresultaat en het operationeel resultaat samen. In beide opzichten komt Ajax tekort en in het geval van de transfers fors,” aldus Knipping, die duidelijk geen doekjes windt om de financiële realiteit.

Buffers in de achterzak: geen paniekvoetbal nodig

Toch is er een kleine lichtpuntje aan het eind van de geldslurperige tunnel. Ajax beschikt nog steeds over stevige buffers: het eigen vermogen steeg naar 48 miljoen euro en er staat een beleggingsportefeuille van 23 miljoen euro paraat. Een soort financiële EHBO-koffer, mocht de boel écht misgaan.

En in tegenstelling tot clubs die hun ziel al aan de hoogste bieder hebben verkocht, is Ajax nog keurig bij zinnen gebleven. “Er ligt geen hypotheek op de toekomst doordat er tegen hoge rentes is geleend, Ajax heeft niet à la Barcelona toekomstige inkomstenbronnen zoals tv-inkomsten verpatst,” stelt Knipping gerust. Misschien niet sprankelend nieuws, maar in crisistijd klinkt saai soms verdacht veel als sexy.

Sportieve redding op komst? misschien…

En dan is er natuurlijk nog dat kleine detail waar voetbal uiteindelijk om draait: de sportieve prestaties. Een terugkeer in de Champions League of zelfs een kampioenschap zou de stemming aan het Amsterdamse front flink kunnen opvrolijken. Extra prijzengeld, meer exposure, blije sponsoren — het zou de financiële kater wat kunnen verzachten.

Maar de realiteit blijft dat, zonder een flinke en tijdige transferopbrengst vóór 30 juni, Ajax waarschijnlijk tegen een pijnlijke primeur aanloopt: het grootste financiële verlies sinds de oprichting in 1900. En laten we eerlijk zijn: dat is een record waar zelfs de meest fanatieke Ajacied geen polonaise voor wil lopen.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Voetbal