Geknakte groep, gespleten staf
Het toernooi begon nog met hoopvolle geluiden na de zege op Wales, waarin Vivianne Miedema haar honderdste interlandgoal maakte. Maar die hoop verdween razendsnel. Engeland maakte Oranje met 4-0 belachelijk en tegen Frankrijk ging het ondanks een vroege voorsprong opnieuw volledig mis. Na drie groepswedstrijden en negen tegendoelpunten kon het toernooi al in de tas — en dat terwijl Nederland enkele jaren geleden nog de dominante kracht was in het vrouwenvoetbal.
Achter de schermen was de sfeer allerminst stabiel. Jonker zou al maanden geleden te horen hebben gekregen dat zijn contract niet verlengd zou worden. De boodschap kwam uit de koker van technisch directeur Nigel de Jong, die daarmee het signaal afgaf dat men verder wilde zonder de oud-trainer van onder meer AZ en Bayern München. Die beslissing sijpelde langzaam door binnen de groep en leidde tot onrust en een gebrek aan chemie — tussen staf, speelsters én beleid.
Jonker zwijgt, media niet
Na afloop van het duel met Frankrijk weigerde Jonker in te gaan op vragen over zijn toekomst. Hij wilde “het toernooi respectvol afsluiten” en schoof de verantwoordelijkheid voor de mislukking niet af op anderen. Toch is het duidelijk dat het rommelde. In de aanloop naar de cruciale derde groepswedstrijd liet Jonker opvallend genoeg Vivianne Miedema de hele wedstrijd op de bank. De keuze leidde tot woede bij fans, onbegrip bij analisten en verhitte discussies op sociale media.
Valentijn Driessen was een van de eersten die in De Telegraaf de vinger op de zere plek legde. Niet Jonker, maar vooral De Jong zou verantwoordelijk zijn voor het sportieve verval. “Als je een coach voor de leeuwen gooit terwijl hij zijn ontslag al op zak heeft, dan stuur je ook het team richting een catastrofe,” stelde hij.
Supporters eisen verantwoording
Op X (voorheen Twitter) regent het verwijten richting De Jong. Niet alleen omdat hij Jonker voortijdig passeerde, maar ook vanwege de matige voorbereiding en het ontbreken van een duidelijke visie. “Wát een wanbeleid,” schrijft een supporter. “En dat moet dan het gezicht zijn van vernieuwing bij de KNVB?” Anderen eisen zelfs het vertrek van De Jong, wiens positie als technisch directeur onder druk komt te staan. Zeker als er niet snel helderheid komt over de toekomst van het vrouwenteam.
En nu?
Het WK van 2027 lijkt ineens ver weg voor de Oranje Leeuwinnen. De eerste stap is het aanstellen van een nieuwe bondscoach, maar wie die taak op zich moet nemen, is nog onbekend. Wel is duidelijk dat er meer moet veranderen dan alleen een naam op het coachingsbord. Vertrouwen, structuur en ambitie ontbreken op dit moment — en dat begint, zo vinden velen, niet bij de trainer, maar op directieniveau.
Jonker vertrekt via de zijdeur. Of Nigel de Jong hem snel volgt, is de volgende vraag.