Oei… Ajax moet maar liefst 60 banen schrappen: “Via de mail ontslagen”
Niet alles wat in Amsterdam rolt, is een bal. Soms rolt er een hoofd. Of zestig, om precies te zijn. Bij Ajax ging recent de bezem flink door de organisatie, en dat verliep sneller dan een sprint van Brian Brobbey richting de goal. Na een stevige interne schoonmaak zou de club nu weer in ‘rustiger vaarwater’ verkeren, meldt De Telegraaf — al blijft het op De Toekomst natuurlijk nooit helemaal windstil.
De herstructurering binnen Ajax werd per e-mail bekendgemaakt aan de werknemers, waarmee direct duidelijk werd dat persoonlijke gesprekjes even niet op de agenda stonden. In totaal moesten zo’n zestig fulltime medewerkers het veld ruimen. Een aanzienlijk deel daarvan werkte in de Johan Cruijff Arena of op sportcomplex De Toekomst.
Hoewel dit soort ontslagen zelden zonder emotie verlopen, bleef de ‘techniek’ — trainers en stafleden — grotendeels gespaard. Geen kleine voetnoot, want zij vormen een essentieel deel van de meer dan vijfhonderd overgebleven werknemers, een groep die naast staf en kantoorpersoneel ook de spelers en jeugdspelers omvat.
Een herstructurering kost geld, zeker wanneer arbeidscontracten niet zomaar ontbonden kunnen worden. Ajax moest daarom flink in de buidel tasten om afscheid te nemen van de betrokken FTE’s (voor de liefhebbers van jargon: Fulltime Equivalenten). In het eerste jaar levert de operatie dus geen financiële verlichting op — integendeel. Toch verwacht de club uiteindelijk een jaarlijkse besparing van zo’n vijf miljoen euro te realiseren.
En vijf miljoen euro is in de voetbalwereld niet niks. Daar kun je bijvoorbeeld een half toernooi lang je linksback opstellen of, in Ajax’ huidige situatie, investeren in wat extra zuurstofmaskers voor nerveuze supporters.
Trainers veilig, maar voor hoelang?
Opvallend is dat de technische staf voorlopig buiten schot blijft. Ajax lijkt zich ervan bewust dat je met een lege bank geen wedstrijden wint. Toch stelt de clubleiding dat deze fase van sanering voornamelijk gericht was op ‘niet-voetbal gerelateerde’ functies.
Met het oog op de resultaten van de afgelopen seizoenen is de vraag echter gerechtvaardigd of toekomstige bezuinigingsrondes wél de sportieve afdeling zullen raken. In Amsterdam zijn verwachtingen tenslotte net zo inflatoir als de huizenprijzen.
Ajax tussen verleden en toekomst
De reorganisatie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ajax kende de laatste jaren meer turbulentie dan een Ryanair-vlucht in december: sportieve tegenvallers, bestuurlijke stoelendans en een beurskoers die het eerder deed denken aan een achtbaan dan aan een stabiele topclub.
Met de huidige maatregelen probeert Ajax een nieuwe basis te leggen voor betere tijden. Of, zoals een cynische supporter het onlangs verwoordde op X: “We zijn van een aanval vol sterren gegaan naar een aanval op de loonlijst.”