Blijf op de hoogte

Voetbal

KNVB moet opnieuw ingrijpen na zoveelste blunder van arbitrage: “Aantal wedstrijden geschorst”

Het Nederlandse voetbal kende afgelopen weekend weer een klassiek staaltje scheidsrechterlijke chaos, met als hoofdrolspelers NEC en Almere City. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, maar het echte spektakel vond plaats rond een controversieel doelpunt van Sami Ouaissa. Wat begon als een reguliere treffer, mondde uit in een fel debat over de rol van technologie in de sport. De VAR had namelijk geen sluitende beelden om een buitenspelsituatie te beoordelen, waardoor de goal onterecht werd goedgekeurd. Een klassiek geval van: technologie is fantastisch, behalve als het niet werkt.

© Proshots

VAR faalt door ontbrekende camerabeelden

Het cruciale moment deed zich vroeg in de wedstrijd voor, toen Ouaissa de bal in het net werkte. De discussie draaide niet alleen om vermeend hands, maar vooral om Sontje Hansen, die zich in buitenspelpositie bevond. De VAR, onder leiding van Richard Martens, kon niet ingrijpen omdat de beschikbare beelden niet toereikend waren. “Op het veld moeten we het doen met onze eigen waarneming en de beelden die beschikbaar zijn”, verklaarde scheidsrechter Edwin van de Graaf aan Voetbal International. Dit voorval legt pijnlijk bloot hoe afhankelijk het voetbal is geworden van technologie, die soms simpelweg niet op orde is.

Almere City voelt zich bestolen

Jeroen Rijsdijk, coach van Almere City, kon zijn frustratie nauwelijks verbergen. “Uit beelden die wij tot onze beschikking hebben, is het overduidelijk buitenspel”, klaagde hij. Dat de VAR niet over de juiste beelden beschikte, maakte de situatie voor hem nog wranger. “Dat maakt het nog veel zuurder, want we worden eigenlijk gewoon weer genaaid.” Het gebrek aan technologische ondersteuning roept opnieuw vragen op over de consistentie van arbitrage in de Eredivisie.

Voetbal en technologie: een moeizame combinatie

De intentie achter de VAR is helder: meer rechtvaardigheid en minder menselijke fouten. Toch blijkt keer op keer dat het systeem nog verre van perfect is. “Het is zonde en jammer dat wij die camera’s niet tot onze beschikking hebben”, stelde Van de Graaf. Dit roept de vraag op hoe het mogelijk is dat in een competitie als de Eredivisie niet alle wedstrijden van dezelfde kwaliteit technologie worden voorzien. Als clubs miljoenen investeren in spelers, zou een paar extra camera’s toch ook moeten lukken?

Tijd voor actie

Dit incident laat wederom zien dat er nog veel verbeterd moet worden aan de technologische kant van het voetbal. Of het nu gaat om extra camera’s of een revisie van de regels rondom de inzet van de VAR, iets moet er veranderen. Want zolang dit soort fouten blijven gebeuren, is de kans groot dat coaches, spelers en fans zich steeds vaker afvragen: waarom hebben we überhaupt nog een VAR, als hij niet altijd kan ingrijpen?

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Voetbal