Geen fysieke ruimte voor negentig minuten
Jonker windt er geen doekjes om: Miedema is nog altijd aan het optrainen na haar zware knieblessure en kan simpelweg geen hele wedstrijd aan. “Ze kan wel spelen, maar geen negentig minuten,” zei hij duidelijk tegen de NOS. “Als je dan meedenkt, snap je dat Lineth begint. Dat gaat goed, en dan zou Vivianne erbij kunnen komen.”
Het risico om Miedema te vroeg te brengen was voor Jonker te groot, zeker in een wedstrijd waarin de intensiteit hoog zou liggen en Nederland tot het einde moest kunnen jagen op doelpunten. “Als ze allebei het einde niet halen, hebben we op het einde niks meer,” stelde hij over de keuze om Lineth Beerensteyn te laten starten in de spits. Miedema speelde tegen Wales en Engeland al twee keer in korte tijd, iets wat voor haar herstel al een forse belasting was.
Tactische overweging: Beerensteyn biedt meer balans
Dat Miedema niet in de basis stond, betekent niet dat haar concurrent het alleen op basis van fitheid won. Analist Leonne Stentler was juist blij met Beerensteyn als speerpunt. Niet vanwege haar rendement, maar vanwege haar werklust.
“Zij doet het verdedigende werk echt ongelofelijk goed,” aldus Stentler. “Dat mis ik wel eens bij Miedema.” Tegen een fysiek sterke ploeg als Frankrijk is meeverdedigen van de aanvallers essentieel. Met Beerensteyn en de jonge Chastity Grant voorin, koos Jonker voor mobiliteit en arbeid, meer dan voor ervaring en status.
Geen blufpoker, maar spaarzaamheid
De keuze om Miedema niet te starten wekt automatisch speculatie: is het bluf, is er meer aan de hand, is dit het begin van een afbouw? Maar wie goed luistert naar Jonker, hoort geen suggestie van twijfel over haar kwaliteiten. Het is een inschatting gebaseerd op belasting en planning.
Door haar achter de hand te houden, wilde de bondscoach haar als troef gebruiken voor het laatste half uur, als ruimtes groter worden en verdedigers vermoeid raken. Een verse Miedema kan dan het verschil maken – mits ze die rol fysiek aankan.
Wie speelt er als het echt moet?
De reserverol van Miedema toont de spagaat waarin Jonker zich bevindt: balanceren tussen medische voorzichtigheid en sportieve noodzaak. In een toernooi met korte hersteltijd en grote druk betekent dat soms dat je jouw beste speler niet opstelt, simpelweg omdat je haar op het juiste moment nodig hebt.
Of het de juiste keuze was, bepaalt uiteindelijk het scorebord. Maar één ding is duidelijk: deze keuze is niet ingegeven door gebrek aan vertrouwen, maar door zorgvuldigheid. Soms is spaarzaamheid geen zwakte, maar strategie.