Komende donderdag zal de Rotterdamse club met bovengemiddelde belangstelling kijken naar het Europa League-duel tussen Bilbao en Manchester United. Want hoewel Feyenoord zich moet richten op het consolideren van plek drie, gloort er plots hoop op iets groters.
De route via de achterdeur
Het scenario is ingewikkeld, maar realistisch: als de winnaar van de Europa League zich ook via de eigen competitie al plaatst voor de Champions League, schuift het bijbehorende directe ticket door naar een club die normaliter de voorrondes zou moeten spelen — op basis van UEFA’s coëfficiëntenranglijst.
Dat doorgeschoven ticket kan dus naar Feyenoord gaan. Maar dan moeten er een paar puzzelstukjes precies op hun plek vallen.
Bilbao, Benfica en Brugge: drie namen, drie voorwaarden
De eerste voorwaarde: Bilbao moet de Europa League winnen én als top-vier eindigen in LaLiga. Dat ziet er momenteel goed uit. De Basken staan vierde, met een marge van vijf punten op Villarreal. In Spanje nog vijf speelrondes te gaan.
Dan wordt het pas echt ingewikkeld. Want zelfs als Bilbao levert, is Feyenoord nog niet automatisch aan de beurt. In dat geval gaat het ticket naar de hoogste geplaatste club op de UEFA-coëfficiëntenlijst die voorrondes moet spelen. En daar ligt het probleem: Club Brugge en Benfica staan op die lijst nog altijd bóven Feyenoord.
Portugese en Belgische spanning
Dat betekent: als Brugge of Benfica op de tweede plek eindigen in hun nationale competitie, grijpt Feyenoord alsnog mis.
In België is het ongekend spannend. Brugge staat tweede, één punt achter Union Saint-Gilloise en slechts twee punten boven Racing Genk. Alles ligt daar nog open.
Ook in Portugal is de race om plek twee bloedstollend. Benfica en Sporting Portugal staan exact gelijk in punten; alleen doelsaldo houdt Benfica vooralsnog tweede. De twee kemphanen treffen elkaar nog op de voorlaatste speeldag — een duel dat zomaar miljoenen kan kosten of opleveren.
Feyenoord zelf ook nog niet zeker van plek drie
Intussen moet Feyenoord natuurlijk wél derde worden. FC Utrecht hijgt met drie verliespunten verschil in de nek. En wie weet: met nog enkele speelrondes te gaan, is zelfs plek twee nog een theoretische mogelijkheid — al moeten dan wel alle lichten op groen springen in Eindhoven.
De hoop leeft, de rekenmachine draait
Wat begon als een scenario voor statistici, begint nu voorzichtig te leven in Rotterdam. De miljoenen van het miljoenenbal zijn niet ondenkbaar — maar hangen aan een dun draadje. Een Spaans bekerwonder, een slippertje van Benfica of Brugge en een foutloos Feyenoord: dan kan de derde plek plots een gouden plek blijken.
Tot die tijd blijft het duimen. Voor Bilbao. Voor Sporting. Voor Genk. En bovenal: voor zichzelf.