“Werken in de kerk van het positiespel”
Farioli, die naast zijn trainersloopbaan een academische achtergrond in filosofie heeft, gaf tijdens het evenement een zeldzaam persoonlijk inkijkje. “Hij zei daar interessantere dingen dan in de standaardinterviews,” aldus NOS-commentator Philip Kooke.
In zijn toespraak vergeleek Farioli de ArenA met een kerk: de kerk van het positiespel. “Je voelt het rumoer als we even geen druk zetten,” citeerde Kooke hem. “Als we teruglopen om onze posities te herpakken, proef je de onrust vanaf de tribunes.”
Voor Farioli is Ajax meer dan een club; het is, zo stelde hij, een religie. Een plek waar niet alleen prestaties, maar ook overtuigingen en tradities diepgeworteld zijn — en waar elke afwijking van de norm met argwaan wordt bekeken.
Botsende ideeën in een beladen omgeving
Kooke vatte het treffend samen: “Farioli probeert zijn filosofie uit te rollen in een voor hem af en toe vijandige omgeving. Niet vijandig door de mensen, maar door de ideeën die in deze club leven.” In een stadion waar het publiek gewend is aan een dominante speelstijl en onmiddellijke pressing, heeft de meer geduldige benadering van de Italiaan nog geen breed draagvlak gevonden.
De gevolgen op het veld zijn inmiddels zichtbaar. Na de 4-0 nederlaag tegen FC Utrecht leed Ajax zondag opnieuw duur puntenverlies tegen Sparta Rotterdam (1-1), waardoor de druk in de titelrace verder toeneemt. Koploper Ajax heeft nog vier verliespunten minder dan PSV, dat bovendien een wedstrijd tegoed heeft.
Filosofie versus realiteit
De vraag dringt zich op hoe lang Farioli zijn idealen kan blijven najagen zonder te bezwijken onder de veeleisende Ajax-cultuur. Voorlopig lijkt de filosoof-trainer vastbesloten om koers te houden, ondanks het steeds luider wordende geroezemoes vanuit de tribunes.
In Amsterdam weet men één ding zeker: in de kerk van het positiespel duldt men weinig ketterij.