De oorzaak van de ophef
Tijdens de tweede Klassieker van het seizoen, bij een gelijke stand van 1-1, leek Wout Weghorst recht op de Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther af te stormen. Dávid Hancko, die blijkbaar vond dat Weghorst iets te veel vrijheid genoot, besloot in te grijpen. Dat ingrijpen eindigde met Weghorst op de grond, precies op de lijn van het strafschopgebied. Makkelie floot direct voor een penalty, want volgens hem was de overtreding “net binnen de lijnen”.
VAR-gesprek: een kijkje in de keuken
Dankzij de vrijgegeven beelden kregen we een inkijkje in de wereld van de VAR. Terwijl Weghorst zijn beste advocaat-impressie gaf met: “Ik ben er toch gewoon doorheen? Dan is het toch gewoon een rode kaart?”, legde Makkelie geduldig uit dat de double jeopardy-regel hier van toepassing is. Oftewel: als de verdediger probeert de bal te spelen, kan hij niet zowel een penalty als een rode kaart krijgen. Feyenoord-aanvoerder Quinten Timber, niet vies van een beetje discussie, vroeg ondertussen of de buitenspelsituatie ook gecheckt werd. VAR Dieperink antwoordde dat hij “alles checkt” en gaf toe dat het “heel moeilijk” was.
Penalty gemist, maar Ajax lacht het laatst
Wout Weghorst kreeg zijn kans vanaf elf meter, maar blijkbaar had hij zijn vizier thuis laten liggen. Keeper Wellenreuther dook naar de juiste hoek en stopte de penalty. Gelukkig voor Weghorst en Ajax-fans eindigde het verhaal met een happy end: Kenneth Taylor maakte in de slotfase de winnende treffer, waardoor Ajax alsnog met de overwinning naar huis ging.
Dit penaltymoment voegt zich moeiteloos bij de lange lijst van Klassieker-controverses. De discussie over de rol van de VAR blijft voortduren. Is het een zegen voor de eerlijkheid in het spel of gewoon een nieuwe bron van frustratie? Voor nu blijft de Klassieker in elk geval trouw aan zijn reputatie: nooit saai, altijd voer voor discussie.