‘Dit is de reden dat Danny Makkelie geen rood gaf bij Ajax – NAC’
Bij Ajax tegen NAC Breda ging het even niet meer over tiki-taka voetbal, maar over kleurenleer: rood of geel? Terwijl de spelers het zweet nog van hun voorhoofd veegden, begon het grote publiek zich massaal af te vragen of scheidsrechter Danny Makkelie stiekem een ander spelletje speelde dan de rest. De overtreding van Roy Kortsmit op Don-Angelo Konadu bracht niet alleen een penalty, maar vooral een stortvloed aan discussies met zich mee — en die discussie ging verder dan de koffiehoekjes van het stadion.
Wat in eerste instantie leek op een schoolvoorbeeld van een rode kaartmoment, kreeg van Makkelie slechts een gele reprimande en een strafschop cadeau voor Ajax. Dat zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij fans, analytici én spelers. Zelfs Davy Klaassen liet zich niet onbetuigd en gaf na afloop aan het totaal niet eens te zijn met de beslissing.
Volgens Mike Verweij, journalist van De Telegraaf en vaste stem in de Kick-off-podcast, viel er echter weinig te discussiëren over het feit dát Ajax een penalty verdiende. “Het was een judogreep,” zei Verweij, verwijzend naar de stevige omhelzing waarmee Kortsmit Konadu tegen het gras werkte.
De hamvraag bleef echter hangen: waarom slechts geel?
De verklaring voor Makkelies keuze lag niet op het veld in de Johan Cruijff ArenA, maar honderden kilometers verderop in Zwitserland. Verweij lichtte toe: “Nou zijn Makkelie en Serdar Gözübüyük afgelopen week bij een of andere FIFA-seminar geweest, in Zürich geloof ik. En dat is met het oog op het WK voor clubteams. Er waren 22 scheidsrechters aanwezig, geloof ik. Er gaan er negen naar dat WK toe, dus ze moeten al geluk hebben om daar bij te zitten. Ze hebben ook nieuwe instructies gekregen.”
Een van die nieuwe richtlijnen? Wanneer een speler — zoals Konadu — met zijn rug naar het doel staat, hoeft een overtreding niet automatisch met rood te worden bestraft. Geel is dan voldoende. Volgens de nieuwe regels was Makkelie’s beslissing dus precies wat de FIFA tegenwoordig als ‘correct’ bestempelt. Hoe frustrerend dat ook mag zijn voor de tegenpartij.
Regeltjes veranderen, discussies blijven
Hoewel de theorie inmiddels duidelijk is, blijft het voor veel voetbalfans slikken. De beelden van de actie waren helder: Kortsmit speelde de bal niet en bracht een directe scoringskans om zeep. Toch leert de nieuwe richtlijn ons dat niet elke aanval die afgebroken wordt, een rode kaart hoeft op te leveren — zeker niet als de aanvaller in kwestie de goal niet direct in zicht heeft.
Een ontwikkeling die, zo voorspellen cynici al, het cafévoetbal voorlopig van voldoende gespreksstof zal blijven voorzien. En wie weet: misschien duikt er binnenkort een spiekbriefje op in de borstzak van de scheidsrechter, naast de welbekende kaarten. Je weet maar nooit met die FIFA.