Bepalende actie in blessuretijd
In minuut 120, met verlengingen die op hun einde liepen, riep Higler arbiter Ivana Martincic naar de zijlijn. Na het bekijken van de beelden besloot Martincic Engeland een strafschop toe te kennen. Chloe Kelly miste die in eerste instantie, maar benutte de rebound alsnog. Het betekende de 2-1 en de uitschakeling van Italië.
Voor de Italianen was het een mokerslag, niet alleen vanwege het resultaat maar vooral vanwege de manier waarop. Verdedigster Elena Linari kon haar frustratie na afloop nauwelijks verbergen. “We waren anderhalve minuut verwijderd van onze droom. Dit was geen penalty,” klonk het, zichtbaar aangeslagen.
‘Heel licht contact’
Ook bondscoach Andrea Soncin liet zijn twijfel doorklinken. “Ik weet niet of het aan de andere kant ook gefloten was,” zei hij diplomatiek. “Het was een duel waarin beide speelsters elkaar vasthielden. Als dit al een penalty is…”
Maar het bleef niet bij bedekte kritiek. In de Italiaanse media werd het vuur verder opgestookt. Sommige kranten spraken van “diefstal”, terwijl fans op sociale media zich massaal tegen Higler keerden. Petities, oproepen tot onderzoek en hashtags die zijn naam noemen domineerden het debat.
Ook in Nederland rumoer
Opmerkelijk is dat ook in Nederland de commotie oplaait. Niet vanwege de strafschop alleen, maar om wie hem signaleerde. Dennis Higler, die als VAR de doorslag gaf, wordt in Nederlandse voetbalfora al langer beticht van clubvoorkeuren. De beschuldiging dat hij ‘iets met Ajax’ zou hebben, duikt nu opnieuw op – en wordt in de Italiaanse media gretig aangehaald.
Onder meer op X, het voormalige Twitter, gaan berichten rond waarin wordt opgeroepen om zijn licentie in te trekken. Of de KNVB daarop ingaat, is hoogst onwaarschijnlijk, maar het sentiment is duidelijk: voor Dennis Higler lijkt de nasleep van deze avond nog lang niet voorbij.