Mislintat-erfenis bijna gewist
De schoonmaakoperatie is in volle gang. Met de vertrokken Borna Sosa (Crystal Palace), Carlos Forbs (Club Brugge), Jakov Medic (Norwich), Kristian Hlynsson (FC Twente), Christian Rasmussen (Fortuna Düsseldorf) en Jay Gorter (Pafos FC) heeft Kroes een flink deel van de nalatenschap van Sven Mislintat al kunnen lozen. Ook Jordan Henderson kreeg een transfervrije exit aangeboden en tekende inmiddels bij Sunderland.
Toch is de puinruiming nog niet afgerond. Van de spelers die onder Mislintats bewind werden gehaald, hangen er nog drie in de wachtkamer: Chuba Akpom, Branco van den Boomen en Sivert Mannsverk. Alle drie mogen vertrekken, maar concrete belangstelling blijft uit. PAOK Saloniki hapte even voor Akpom, Blackburn Rovers keek naar Mannsverk, maar tot handtekeningen is het niet gekomen. En Van den Boomen? Die lijkt voorlopig buiten beeld te blijven door blessureleed. Ajax wil graag doorpakken, maar zit vast in de transfermodder.
Hato en Taylor: kapitaal op het veld
Waar de ene deur openstaat, probeert Ajax andere met man en macht gesloten te houden. Jorrel Hato en Kenneth Taylor zijn de kroonjuwelen van de selectie, maar liggen zwaar onder het vergrootglas van Europese grootmachten. Vooral Chelsea ruikt bloed. Hato zou intern zelfs al hebben aangegeven open te staan voor een transfer naar Londen. Taylor werd eerder in verband gebracht met een hereniging met Farioli bij FC Porto, maar Ajax zette met een vraagprijs van 30 tot 35 miljoen stevig in. Volgens kamp-Taylor veel te gortig.
De zorgen bij Ajax zijn begrijpelijk: het vertrek van Hato of Taylor zou niet alleen sportief, maar ook strategisch een knauw betekenen. Beide spelers vertegenwoordigen met afstand de hoogste marktwaarde binnen de selectie. Verlies je hen, dan ben je een deel van je toekomst kwijt.
Brobbey, Kaplan en Traoré: afwachten geblazen
Niet iedere speler wordt koste wat kost binnengehouden. Brian Brobbey, Ahmetcan Kaplan en Bertrand Traoré bevinden zich in het grijze gebied: welkom om te blijven, maar niet onbespreekbaar bij een goed bod. Vooral Brobbey lijkt te azen op een nieuwe stap. Atalanta Bergamo wordt genoemd als gegadigde, en dat lijkt wederzijds. Kaplan leek op weg naar 1. FC Köln, maar Ajax’ stevige prijskaartje joeg de Duitsers weg. Galatasaray loert nog, maar de onderhandelingen blijven moeizaam. Voor Traoré is de situatie pijnlijk: hij mag vertrekken, maar serieuze belangstelling blijft uit.
Kroes’ evenwichtsoefening
Wat opvalt: Kroes balanceert voortdurend tussen saneren en investeren. De inkomende transfers van bijvoorbeeld Oscar Gloukh en Raúl Moro moeten Ajax sportief opnieuw op de kaart zetten, maar aan de andere kant moet de financiële huishouding op orde blijven. En dat betekent verkopen – mits verstandig en niet onder druk. Maar die druk groeit, zeker als het prijskaartje van Ajax’ meest waardevolle spelers blijft stijgen zonder dat er handtekeningen worden gezet.
Conclusie: er broeit iets in Amsterdam
Met nog weken te gaan tot het sluiten van de transfermarkt, is duidelijk dat Ajax nog lang niet klaar is. Spelers moeten weg, anderen willen weg, en de topclubs kloppen op de deur. Ajax kan zich geen fouten meer permitteren. Te vaak werden talenten verkocht zonder echte vervanging. Te vaak werd het kapitaal op het veld verkwanseld.
Voor Kroes is het nu zaak om tegelijk schoon te maken én vast te houden. En dat is, zoals men in de Johan Cruijff ArenA inmiddels weet, makkelijker gezegd dan gedaan.