Chelsea de enige ‘echte’ kampioen volgens FIFA
Chelsea, dat vorige week de eerste editie van het vernieuwde WK voor clubs won door Paris Saint-Germain met 3-0 te verslaan, wordt door de FIFA als enige ‘echte’ wereldkampioen erkend. De winst van de Londenaren op het grootschalige, uitgebreidere toernooi wordt gezien als het startpunt van een nieuwe standaard. Daarmee zijn alle eerdere edities, in hun ogen, gedevalueerd tot een ander niveau.
Voor clubs als Ajax (winnaar in 1972 en 1995) en Feyenoord (1970) komt dit als een koude douche. Waar ze decennialang konden pronken met een wereldtitel, worden die successen nu bestempeld als ‘slechts’ winst in de Intercontinental Cup. Daarmee verdwijnt in één klap een belangrijk hoofdstuk uit de erelijsten van beide grootmachten.
Een wereldtitel, maar dan zonder status
De naamsverandering is geen detail. Waar het ‘oude WK voor clubs’ — tussen de Europese en Zuid-Amerikaanse kampioen — altijd gold als de hoogste mondiale clubprijs, doet de FIFA dat nu af als iets anders. De Intercontinental Cup wordt nog wel erkend als toernooi, maar dus niet meer als het wereldkampioenschap voor clubs.
De keuze komt mede voort uit de hervormingen van het toernooi. Sinds 2021 werkt de FIFA aan een nieuw format met een groter deelnemersveld, gespeeld eens in de vier jaar. Chelsea was de eerste winnaar onder deze opzet, en mag zich als enige ‘wereldkampioen’ in clubverband profileren.
Real Madrid ‘verliest’ acht titels
De beslissing raakt niet alleen de Nederlandse grootmachten. Ook internationale topclubs zien hun status sneuvelen. Real Madrid, met acht eindzeges op het oude mondiale podium, moet die allemaal inleveren als wereldtitels. Ook onder meer AC Milan, Boca Juniors, Bayern München en São Paulo zien hun successen nu gedegradeerd worden tot Intercontinentale zeges.
Stil protest of diplomatieke buiging?
Het besluit is niet unaniem omarmd in de voetbalwereld. In Zuid-Amerika en Europa klinkt gemor, al is er nog geen officiële tegenreactie gekomen van de UEFA of CONMEBOL. Clubs als Ajax en Feyenoord hebben vooralsnog ook geen reactie gegeven, maar intern zal het ongetwijfeld als een klap aankomen.
Feit blijft dat de FIFA met deze zet de geschiedenis herschrijft, met Chelsea als enige overgebleven vaandeldrager van de mondiale eer. Wat voorheen met trots als wereldtitel werd beschouwd, is vanaf nu ‘slechts’ een mooie internationale bekroning. Tenzij de bond alsnog besluit de maatregel terug te draaien — maar daar lijkt voorlopig geen sprake van.